VI – Gener kontra hjärna

Mother earth belönar gener som fungerar väl i sammanhanget och straffar andra. En gen för trubbiga gaddar fungerar väl för arter som surplar blast på daglig basis. Samma gen fungerar sämre för hänsynslösa predatorer. Att en brun isbjörn på nordpolen får knulla mindre än en vit faller tillbaks på kamoflage->jaktlycka->energi->whatever. En plit med bra schwung i batongarmen har större utsikter för att sprida denna och andra gener än en lipsill som vunnit polisbrickan i en sådan där styr-en-klo-automat. Generna ger dig förutsättningar för att du skall lyckas i rådande omgivning.

Alright men var kommer nu hjärnan in i bilden? Jo, den klart mest betydande orsaken till att förmågan att tänka själv har gynnats i evolutionen torde vara den att kunna simulera förlopp. Du ser, generna ger dig förvisso förprogrammerade attribut för överlevnad men ger dig ingen information om hur du skall bete dig in instant action. Din nya bästa vän, hjärnan, å andra sidan, ger dig en möjlighet att simulera utgången av beslut i förväg – vilka följder kan du få genomlida om du säljer vigselringen (inte bara din frus utan även din egen) för att få råd till uppskattade 2 hekto blow, vad är sannolikheten för att din lokale Don cappar dig om du vänder dig till lagen för strafflindring, hur ser utsikterna ut för att dricka ur vattenhålet vid gryningstid då lejonen är på jakthumör?

Tags: , , , ,

Leave a Reply